Gelir dağılımında yaşanan eşitsizlik, sosyal adalet ve toplumsal barışın önündeki en temel engellerden birisi. Türkiye’de son yıllarda türk lirasında yaşanan değer kaybı beraberinde gelen enflasyon nedeniyle yoksulluk daha da derinleşirken, az sayıdaki zenginler servetlerine servet kattı, bankalar kar rekorlarını art arda açıkladı. Öte yandan işçilerin milli gelirden aldığı pay azalırken şirketlerin payı arttı.
Avrupa’da en zengin yüzde 1’lik kesimin milli gelirden aldığı paya bakıldığında, en yüksek payı Türkiye’deki zenginlerin, en düşük payı ise ise Slovakya’dadaki zenginlerin aldığı görüldü. Servet dağılımı adaletsizliğinin en düşük olduğu ülke ise Slovakya oldu.
Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü belediye başkanlarını seçmek için sandık başına gitti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Türkiye genelinde oyların yüzde 37,74’ünü alarak birinci parti oldu. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde CHP adayları büyük bir farkla seçimi kazandı. Uzun bir süre sonra ikinci parti konumuna gelen AKP’nin oylarında yaşanan düşüş ekonomi yönetiminin sonucu olarak yorumlandı.
31 Mart yerel seçimleri dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Uluslararası haber ajansı Bloomberg, Türkiye’de ekonomik endişeler yaşayan seçmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cezalandırdığını yazdı. Bloomberg’in seçime yönelik haberinde AKP’ye desteğin en düşük seviyeyi gördüğü vurgulandı.
Amerikan New York Times gazetesi ise “seçmenlerin ekonomik duruma kızgın olduğu bir ortamda, muhalefetin yerel seçimlerde Türkiye genelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidar partisine karşı kazanımlar elde ettiğini” ifadelerine yer verdi.
Gazete, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun zaferinin “siyasi muhalefetin yıldızı” statüsünü perçinlediğini belirtti.